Fabrizio Iuli gör ärliga, transparenta och terroir-drivna viner på lokala druvor som Slarina, Baratuciat, Grignolino och Nebbiolo i Piemontes mindre exploaterade men mer genuina utkanter.
Ja, vi är i Italien. I Piemonte. Men i Monferrato som ligger i nordöstra Piemonte. Vi kallar det »the other Piemonte«. Fast det bara är en timme till Barolo så är det långt ifrån. Istället för monokulturer grundade på Nebbiolo-druvans ställning som världsomspännande statusmarkör möts vi här av diverse mindre familjeägda jordbruk, hasselnötsodlingar insprängda bland kullarna samt en och annan vinbonde. De är inte många men de finns. Fabrizio Iuli är en av dessa. Han har bott i den lilla byn Montaldo i Monferrato i hela sitt liv. Av sina vänner kallas han »Il capitano« – hade vi varit på Etna kanske det hade haft en annan klang. Bakom huset i en liten dal omgiven av orörd skog odlar han Slarina, Grignolino, Barbera, Nebbiolo (ja man kommer inte undan druvan) och Baratuciat. Vinmarkerna har alltid tillhört familjen och har aldrig besprutats. De olika vingårdarna har alla olika mikroklimat men gemensamt är jordmånen som består av kalkrika lerjordarna. I källaren arbetar man utan manipulation och tillsätter små mängder svavel vid buteljering. Transparens är ett nyckelord och vinerna är minst sagt otroliga!