Bencze Birtok

Ungern

István Bencze växte inte upp i en vinodlarfamilj. Istället studerade han datavetenskap, har en examen i matematik, och drev i ung ålder eget IT-bolag inom mjukvaruutveckling.

Däremot odlade hans farmor grönsaker och bland odlingarna fanns även några vinstockar – av druvorna gjorde man sylt men också lite vin. När István var runt 30 år gammal, arbetandes 12–14 timmar per dag med sitt bolag, började han fundera över vad han verkligen ville göra. Under en tid bodde han i Florence och där väcktes vinintresset till liv. Tillbaka i Ungern började István leta efter lite mark. I början riktade han in sig på Tokaj eller Somlo men efter att ha besökt Hegymagas kände han en speciell koppling till just den platsen och efter att ha anskaffat endast ⅓ hektar startade István Bencze sin vingård 2011. Första årgången var 2012. I dag har han sammanlagt 18,5 hektar på Szent György-hegys sluttningar fördelat på tre lägen. Redan från dag ett har man arbetat ekologiskt och under 2014 introducerade man biodynamiska inslag. Idag är alla vinmarker ekologiskt och biodynamiskt certifierade och det är härifrån alla druvor kommer till domänens viner. Utöver de typiska druvorna för området som Piros Bakator, Kék Bakator, Rózsakő, Furmint, Hárslevelű, och Kéknyelű odlar han också Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc och Riesling. Fermentering sker utan tillsatt jäst. På senare tid har István även uteslutit svavel helt och hållet i flera cuvéer med imponerande resultat – målet är att göra naturliga viner som förmedlar områdets terroir. Han är på god väg anser vi!

Viner från

Bencze Birtok