Tomcsányi

Ungern

I Ungerns minsta appellation Somló brukar Arpad och hans familj 2,5 hektar med ekologiska och biodynamiska metoder.

I nordvästra Ungern hittar vi landets minsta vindistrikt Nagy Somló PDO som innefattar kullarna Somló, Ság och Kis-Somló vilka är gamla imploderade vulkaner. Den unika mineralrika jorden, lokala druvsorter, och flertalet små producenter gör detta till en av Ungerns mest intressanta vitvinsregioner med unik terroir vilket också reflekteras i vinerna. Utmärkande för vinerna är dess mineralitet, sälta, syra och rökighet. Unga kan de vara strama men är väldigt lagringsdugliga och utvecklas fantastiskt. Här i Somló brukar Arpad och hans familj 2,5 hektar med ekologiska och biodynamiska metoder. Vinet buteljerar man under namnet Tomcsányi. Man lägger stor vikt vid en harmonisk balans i vingården som är full av insekter, fåglar, fruktträd och andra växter. Om man sprayar i sina vinmarker är det olika former av oljor eller teer som används. Vinerna jäser på fat eller amforor och uppväxt sker alltid på jästfällningen. Alla viner är ofiltrerade, icke klarnade samt utan tillsatt svavel.

Viner från

Tomcsányi