Kalogris

Grekland

Kalogris uppstod 1980 när Evangelos farfar gav honom släktens hus – haken var att han skulle starta en vingård som skulle ta emot besökare.

Men man var inte fullständiga nybörjare då familjen har odlat druvor i området sedan 1870. Resten är som man säger historia. Idag brukar Evangelos tillsammans med sina två döttrar 3 hektar belägna på Mantíneia-platån (670 meter över havet) på Peloponnesos, och det är nästan uteslutande druvan Moschofilero som odlas. Under 1990-talet genomgick druvan här lite av en renässans och planterades över stora arealer. Den aromatiska druvan Moschofilera är egentligen ett samlingsnamn på många olika kloner som kan variera stort vad gäller färg, bladform, aromintensitet, bärstorlek osv. Även om det existerar ljusa eller gulfärgade bär så är majoriteten rosa eller gråfärgade. De allra flesta ger också stor avkastning vad gäller frukt och mognar sent, speciellt ju högre altitud de växer på. Vinerna är ofta lätta, med låg alkohol och hög syra. Klimatet här innebär kalla vintrar och soliga somrar med relativt låga temperaturer under skördetid. Stockarna är planterade mellan 1980 och 1995 på lera och lerjordar. I vinmarkerna sker allt arbete manuellt och man är ekologiskt certifierad. I källaren arbetar man med traditionella metoder, dvs naturlig jäst och »mild intervention«.

Viner från

Kalogris